Biografija

Mari Mari Marija Marić Marković – Mari Mari rodjena je 17 . 09 . 1978 godine u Beogradu . Od sedme godine stupa u dečiji hor “ Poletarci “ gde kao solista snima veliki broj dečijih ploča za PGP – RTS. U arhivima RTS –a nalaze se kultne dečije emisije u kojima su zabeležene njene interpretacije najpoznatijih , a može se reći i tradicionalnih dečijih pesama . Sa devet godina upisuje muzičku školu “ Stanislav Binički “ – odsek klavir . Nakon završene niže muzičke škole , odlučuje se za dalje usavršavanje te upisuje srednju muzičku gimnaziju “ Josip Slavenski “ odsek – teoretski , a nakon toga upisuje i solo pevanje . Po završetku srednje muzićke škole , polaže prijemni ispit na FMU , i nastavlja svoje muzičko razvijanje i usavršavanje na Beogradskoj akademiji . Diplomirala je na predmetu Harmonija pod mentorstvom profesora Rastislava Kambaskovića 2004. godine.

Sredinom 2000. godine pojavljije se na Budvanskom festivalu sa pesmom “ O mama “ kompozitora Dragane Jovanović i osvaja nagradu za interpretaciju . Iste godine na festvalu “ Sunčane skale “ otvara put na muzičkoj sceni pesmom “ Ti kažeš da “ dobijajuci ponude za izdavanje albuma čiji rad je bio u toku . Ubrzo posle učestvovanja na poslednjem tradicionalnom festivalu Beogradsko proleće (za odrasle) izdaje svoj prvi solistički album čiji je supervizor bio Kornelije Kovač.

2001 godine dobija poziv za učestvovanje na medjunarodnom festivalu “ Otkriće “ u Bugarskoj (Varna ) . Kao predstavnik tadašnje Srbije i Crne gore podržana je od Ministarstva za kulturu i vraća se sa prvom nagradom festivala i nagradom za interpretaciju . Ubrzo posle toga 2002. godine zemlju predstavlja na veoma cenjenom medjunarodnom festivalu u Belorusiji “ Zlatni šlager “ . Osvaja prvu nagradu , dok pesma “ O mama “ biva proglašena za najbolju kompoziciju festivala .

Povratkom u Srbiju kao autor i izvodjač priprema svoj drugi album pod nazivom “ Linija života “ . Prateći dotadašnje ideale i smernice pokušava da nametne svoje ideje koje je godinama gradila školovanjem i obrazovanjem .

2004. godine objavljuje drugi solistički album , dok u periodu od 2003. do 2008. komponuje muziku za mnoge festivale u Srbiji , Cnoj gori i Hrvatskoj . Kao kompozitor i interpretator dobija nagrade za najbolju interpretaciju na festivalu “ Beovizija “ u organizaciji RTS 2003. i 2006. godine , sa pesmama “ Sve je to na obraz moj “ i “ Da ti se dlanovi zalede “ .

2007. godine kao kantautor osvaja treće mesto na Radijskom festivalu “ Feras 2007 “ sa kompozicijom “ Moj svet “.
2008. godine objavljen je njen treći album pod nazivom “ Uporno si tu “ .

Tokom svog dugogodišnjeg autorskog rada saradjuje i potpisuje kompozicije za različite soliste . Izmedju ostalih spomenimo predstavnika i pobednika Evrovizije Mariju Šerifović , predstavnika Evrovizije za Bosnu i Hercegovinu Maju Tatić , Kemala Montena itd.
Saradjuje i piše muziku za dečije pesme na tekstove doajena kao sto su : Ljubivoje Ršumović , Dragan Lukić , Dobrica Erić . Učestvuje na različitim festivalima , manifestacijama , emisijama za decu .

Kao diplomirani muzički pedagog 2007. godine počinje da radi kao profesor solfeđa i teorije muzike u nižoj muzičkoj školi “ Petar Konjović “. U ovoj školi takođe se bavi obrazovanjem dece u pripremnom razredu . Takozvano muzičko zabavište uključuje rad na razvijanju muzičkih sposobnosti u manjim uzrastima kao i muzičko opismenjavanje .

U organizaciji serijala “ Evropsko lice “ RTS 2007. / 2008. godine – Uz Goricu Popović ( časovi dikcije ) i Ivicu Klemenca ( časovi scenskog pokreta ) , Marija je kao profesor pevanja učestvovala u pripremi kandidata , koji su naknadnim glasanjem birani za voditelje Eurosonga , kada je Beograd bio domaćin .

Njen rad i zalaganje u različitim žanrovima daje nadgradnju njenog pre svega klasičnog muzičkog obrazovanja i delovanja .